Čočková (oranžová) pomazánka

Červená čočka je nejlépe stravitelnou luštěninou. Obsahuje rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník, draslík, železo. Červenou čočku loupanou není třeba předem máčet a je uvařená cca za 15 minut. Neloupanou čočku je vhodné máčet 2 hodiny před vařením.

Ingredience

  • 100 g červené loupané čočky
  • 1-2 mrkve
  • 1 menší cibule
  • 250 ml vody
  • olivový olej
  • sůl
  • slunečnicová semínka

Postup

  1. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a propláchnutou čočku. Vše zalijeme horkou vodou.
  2. Vaříme na mírném ohni 15-20 minut doměkka. Před dovařením mírně osolíme. Necháme vše vychladnout.
  3. Na závěr vše promícháme. Mažeme na oblíbené pečivo, posypeme slunečnicovými semínky.

Zdroj:   Michaela Tethalova  http://www.zdravamama.cz/cockova-oranzova-pomazanka/

Recept na pohankové lívance:

Suroviny

  • pohankové mouky 70 g
  • rýžové mouky 70 g
  • prášku do pečiva 1 čajová lžička
  • mléka 300 ml
  • vanilkový extrakt

Postup:

  • V míse smíchejte pohankovou mouku s rýžovou, práškem do pečiva a solí. V jiné misce jsem prošlehejte mléko s citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem a javorovým sirupem nebo medem. Tekutou směs jsem přilijte k sypké a důkladně prošlehejte.
  • Na kapce kokosového oleje opékejte lívance z obou stran. Lívance rozdělte na talíře a podávejte s ovocem, zalitým medem nebo javorovým sirupem.
  • Tip: Místo kokosového oleje můžete na smažení použít přepuštěné máslo nebo tradiční slunečnicový olej. Pro veganskou verzi použijte rostlinné mléko.

Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/1251-pohankovo-ryzove-livance?gclid=CIf3-qqGuNICFc8y0wodIrECSA

Vaše děti jistě potěší zdobení lívanců a jako inspiraci zkuste obrázek, který jsem na internetu našla.

Zdroj: Michaela Tethalova  http://www.zdravamama.cz/livancova-sovicka/

 

 

Categorysimba

© 2016 MUDr. Josef Jonáš - poradna celostní medicíny

Vytvořil IMCerny.com